Po dlouhé zimě letos určitě přivítáme svátky jara vesele. Velikonoce znamenají pro většinu z nás především prodloužený víkend, při kterém se nejen peče a vaří, ale také uklízí. Velikonoce jsou také nejvýznamnějším svátkem křesťanské církve a patří k nejstarším svátkům vůbec. O velkém pátku byl ukřižován Ježíš Kristus a v noci ze soboty na neděli pak vstal z mrtvých. O Velikonocích se lidé také obdarovávali. To aby prý je „nepokakal beránek“. Toto obdarovávání mělo být výrazem radosti nad Ježíšovým vzkříšením. Měly se odpouštět dluhy a neměla se vyžadovat otrocká práce. Posílala se také různá přání spolu s různými dárky, například pomlázky z proutí nebo jídla – mazance, beránci, vajíčka, jidášky s medem apod. Pro většinu z nás zůstávají Velikonoce původními pohanskými svátky jara a plodnosti, které slavili už staří Slované a Germáni. Jsou oslavou jarní rovnodennosti (slunovratu), zániku zimy a vítáním jara, kdy se země probouzí k životu a pole čekají na své zúrodnění. Jako připomínka návratu stěhovavých ptáků z jihu se dříve také pekly takzvaní ptáčci – uzlíky. Nevím však, zda v souvislosti s ptačí chřipkou, tuto událost budeme ještě oslavovat.
Recept na mramorová vejce: Vejce povaříme asi 3 minuty ve vodě, pak je vyjmeme a opatrně naklepeme skořápku ze všech stran lžičkou. Vrátíme je zpět do vody, přidáme asi 6 sáčků porcovaného černého čaje a dovaříme, aby byla natvrdo. Po vychlazení v tekoucí studené vodě vejce opatrně oloupeme a upravíme na talíř s listy zeleného salátu. Veselé Velikonoce!
Autor: kafe